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645—361.2(154E) Requirements for licensure.
361.2(1) The following criteria will apply to licensure:
a. Applicants will submit a completed online licensure application and pay the nonrefundable fee;

and
b. Applicants will provide proof of one of the following:
(1) Passed the National Association of the Deaf/Registry of Interpreters for the Deaf (NAD/RID)

National Interpreter Certification (NIC) examination after November 30, 2011; or
(2) Passed one of the following examinations administered by the Registry of Interpreters for the

Deaf (RID):
1. Oral Transliteration Certificate (OTC); or
2. Certified Deaf Interpreter (CDI); or
(3) Passed the Educational Interpreter Performance Assessment (EIPA) with a score of 3.5 or above

after December 31, 1999; or
(4) Passed the Cued Language Transliterator National Certification Examination (CLTNCE)

administered by The National Certifying Body for Cued Language Transliterators; or
(5) Currently holds one of the following NAD/RID certifications awarded through November 30,

2011, by the National Council on Interpreting (NCI):
1. National Interpreter Certification (NIC); or
2. National Interpreter Certification Advanced (NIC Advanced); or
3. National Interpreter Certification Master (NIC Master); or
(6) Currently holds one of the following certifications previously awarded by the RID:
1. Certificate of Interpretation (CI); or
2. Certificate of Transliteration (CT); or
3. Certificate of Interpretation and Certificate of Transliteration (CI and CT); or
4. Interpretation Certificate/Transliteration Certificate (IC/TC); or
5. Comprehensive Skills Certificate (CSC); or
(7) Currently holds one of the following certifications previously awarded by the National

Association of the Deaf (NAD):
1. NAD III (Generalist); or
2. NAD IV (Advanced); or
3. NAD V (Master); or
(8) Currently holds an advanced or master certification awarded by the Board for Evaluation of

Interpreters (BEI).
361.2(2) Licensees who were issued their licenses within six months prior to the renewal will not be

required to renew their licenses until the renewal cycle two years later.
a. An applicant who has relocated to Iowa from a state that did not require licensure to practice

the profession may submit proof of work experience in lieu of educational and training requirements, if
eligible, in accordance with rule 645—19.2(272C).

b. An applicant who has been licensed in another state will provide verification of license from the
jurisdiction in which the applicant has most recently been licensed, sent directly from the jurisdiction to
the board office. The applicant must also disclose any public or pending complaints against the applicant
in any other jurisdiction. Web-based verification may be substituted for verification directly from the
jurisdiction’s board office if the verification provides:

(1) Licensee’s name;
(2) Date of initial licensure;
(3) Current licensure status; and
(4) Any disciplinary action taken against the license.

[ARC 7829C, IAB 4/17/24, effective 5/22/24]

https://www.legis.iowa.gov/docs/iac/rule/645.19.2.pdf
https://www.legis.iowa.gov/docs/aco/arc/7829C.pdf

